F
Vlaamse Border en Fife fancy club
Home
Blog
Geschiedenis
Bestuur
Fotoalbum
Kalender
Kwekers
Uitslagen
Inschrijvingen

Blog

test

Gepost door Dirk Pelgrims op 31/03/2016

TEN HUIZE VAN ………DIRK PELGRIMS

In 10 vragen

1 Wie is wie?

Dirk is 53 jaar oud en oorspronkelijk afkomstig van Heist statie, maar nu reeds jaren samen met zijn gezin wonende aan de Aarschotbaan te Beerzel .  Professioneel  is Dirk een onmisbare schakel bij bussenbouwer Van Hool, buiten zijn vogels is Dirk ook liefhebber van motorcross en ook aan het water kan men hem vinden daar laat hij zijn talenten bewonderen al visser.

2 Het Begin.

Op 15 jarige leeftijd word Dirk door de vogelmicrobe besmet en dit door een omweg via de vogelvangst, het is dan ook niet te verwonderen dat zijn eerste vogels uit wildzang bestaan. In 1979 sluit Dirk aan bij zijn eerste club “De Valk Putte”  en neemt hij aan hun show deel. Met zijn 8 ingeschreven vogels voornamelijk geel en goud bruin kanaries behaald hij één EP. In het klassement beland hij op de laatste plaats wat hem twee prijzen opleverde, één klassement prijs en één rode lantaarn, welke tot op de dag van vandaag nog ergens is terug te vinden in het ouderlijk huis.

3 Vandaag.

Dirk bezit vandaag nog 3 rassen postuurvogels, de Belgische Bulten en de Fife Fancy’s kwamen dank zij Jos Vetters in 1984 in zijn bezit, en toen dat zelfde jaar een liefhebber stopte met zijn bestand aan Japan Hoso’s kwamen deze ook in Dirk zijn bezit. Vandaag bestaat zijn bestand uit 100 koppels kweekvogels gespreid over de 3 rassen.

Dirk maakt zich ook verdienstelijk binnen verschillende clubs, bij de “Vlaamse Border & Fife Fancy club” maakt hij de dienst uit als voorzitter, ook bij BPC. Antwerpen is hij bestuurslid als schatbewaarder waakt hij daar over de financiën. Verder is hij nog lid in de plaatselijke verenigingen van Pijpelheide “De Heikneuter” en te Putte bij “De Valk”.

4 De kweek.

De kweek neemt een aanvang tegen het laatste weekeinde van februari, met zijn Belgische Bulten houd hij het bij kweken per koppel, zijn ondervinding zegt hem dat dit het beste resultaat oplevert met dit  ras. Met Fife Fancy en Japan Hoso doet hij het vooral met wisselbroed het gaat soms tot 5à6 popjes die hij laat trappen door één man.

De basis voor zijn eivoer is van het merk “ King eivoer” dit word aangevuld met rusk en één hard gekookt ei per 150 gram eivoer, hieraan voegt hij nog gekiemde zaden toe en verder krijgen ze als groenvoer broccoli voorgeschoteld, tijdens de kweek kunnen ze vrij beschikken over pellets van Pretty Bird.

5 Algemene verzorging.

Gans het jaar kunnen de vogels beschikken over de zaadmengeling van Beyers welke uit een 50/50 mengeling bestaat van 55 - KANARIE SUPREME en 80 - KANARIE KWEEK ZONDER RAAPZAAD, verder krijgen ze gerantsoeneerd 2 tot 3 maal in de week pellets voorgeschoteld.

6 Deelname aan show.

Dirk neemt vooral deel aan de 1dag shows welke worden ingericht door de B.P.C –federatie en verder aan enkele plaatselijke shows van de clubs waar hij lid is.

Als voorbereiding gaat hij zijn vogels 3 dagen voor de dag van keuring een bad aanbieden waar ze vrij kunnen over beschikken, de dag van de inkorving worden enkel de pootjes nog gewassen indien dit nodig is.

Hij vind de kwaliteit van de keuring beter op de 1dag shows aangezien het hier gewoonlijk specialisten van het ras zijn die de keuring uitvoeren en volgens hem dan ook een beter inzicht hebben aangaande het ras.

Het stoort hem soms wel op plaatselijke shows dat de beoordeling tot 5 punten kan verschillen met een tussen tijd van één week en uitgevoerd door dezelfde keurmeester?

7  Zijn voorkeur gaat naar?

De Fife- Fancy draagt zijn voorkeur weg, en wat vindt Dirk nu het belangrijkste aan een goede Fife- Fancy? Goede rondingen en vooral breed op de schouders en een zeer goede bevedering zijn Dirk zijn stokpaardje. Wat de poten betreft is hij geen voorstander van te gestrekte hoge poten, wel moeten de dijen zichtbaar zijn juist boven de knie. Ook een goed gesloten en afgelijnd achterlichaam en stuit zijn voor Dirk belangrijk aangezien ze zo de zichtbaarheid van de dijen accentueren.

Wat hem soms wel stoort is dat er een overdreven belang word gehecht aan de te hoge poten die tenslotte maar voor 10 punten zorgen, en de verwaarlozing van de goede vormen in het voordeel van die hoge poten.

8 De toekomst.

Voor zich zelf heeft hij in de toekomst als doel gesteld van met de drie rassen die hij kweekt naar een hoger niveau te evolueren en de absolute  top te behalen.

Voor wat de toekomst van de liefhebberij betreft hier in België stelt hij vast dat de jongeren afhaken, daar waar hij in de zuiderse landen vooral veel jonge mensen ziet participeren, hij hoopt dan ook dat in België deze trend terug ingang zal vinden.

Voor de verschillende soorten van clubs ziet hij zowel voor de plaatselijke clubs als voor de speciaal clubs  een doel weggelegd in de toekomst om de hobby levendig te houden.

9 Belangrijkste shows voor Dirk.

Als dienstdoende voorzitter is de show van ”De Vlaamse Border & Fife Fancy Club”   eentje waar hij groot belang aan hecht natuurlijk, ook de show van BPC. Antwerpen is een van de hoogtepunten in het komende seizoen en dan als kers op de taart  het WK in het Spaanse Almeria.

10 Goede raad aan beginners.

Beginnen doet men best niet te groot en dure investeringen in kooien en kweekbakken zijn voor niets nodig, neem de nodige tijd om iets op te bouwen en stel uw verwachtingen niet te hoog in het begin.

Doe de nodige ervaringen op met niet direct de duurdere en soms moeilijk te kweken rassen, kweek de eerste jaren bv. Fife-Fancy of Gloster deze zijn erg toegankelijk voor iedereen.

De visie van Dirk voor wat betreft het kweken van kwaliteit Fife- Fancy is van te starten met een popje dat kort van stuk is en de juiste rondingen bezit, ze moet gewoon af zijn. De man mag desnoods een kleine fout laten zien welke de pop kan compenseren maar hij moet dan wel een andere surplus bijdragen aan het koppel. Verwaarloos nooit uw pigmentvogels hetzij groen of blauw, geel x geel gaat op termijn smalle vogels opleveren, laat de cinnamon kleur aan de gevorderden anders gaat het verdoken door uw stamlijnen lopen en het heeft ook versmalling tot gevolg.  

 

Webdesign and hosting by digiworx.be | Copyright 2014 | Alle rechten voorbehouden